Acum 20 de ani ma pregateam cu ardoare pentru admiterea la liceu. Nu era primul examen din viata mea, era insa, atunci, cel mai important.
La aproape 14 ani imi incheiam copilaria si ma indreptam cu milioane de sperante catre adolescenta. In lumina lumanarilor sau a lampii cu gaz imi insoteau in fiecare seara invatatul, uneori cu manusi in maini, in singura camera pe care mama reusea sa o incalzeasca pentru cei patru pici, in iarna in care cea mai mare bucurie era, ca in fiecare an, vacanta la bunici unde asteptam sa calaresc mirificul porc, odios sacrificat - atunci am invatat sa traiesc LIBERTATEA.
Nu stiu daca pierderea copilariei, acum 20 de ani, mi-a adus-o acea adevarata libertate. Stiu ca nu ne mai calcam pe picioare cu cartele in mana sa avem ce manca, stiu ca, daca vreau o carte, o pot cumpara neinsotita de ideile limitat-exprimate ale unui tovaras, stiu ca pot calatori si ca pot vedea lumea, ca pot alege ce fac cu trupul meu, ca pot sa vreau si ca pot sa stiu.
Dupa 20 de ani, ma pregatesc sa dau cu adevarat cel mai mare examen al vietii si cred ca Zuzi mi-a dat ideea campaniei pe care de maine Antena 1 o difuzeaza - A FOST ODATA ROMANIA MEA. Zuzi e piticul care va stii despre ceea ce a fost in Romania comunista doar de la televizor, din carti si din povestirile babacilor ei. Cred ca ea trebuie sa stie.
Sa colectezi povesti de viata dintr-o perioada in care nici macar eu nu aveam mintea matura, ajutata de Nadina si Petre, doi oameni pentru care Revolutia a venit cand aveau doar 5 ani, n-a fost deloc usor. A fost insa provocator, fascinant si cutremurator. O lume pe care am descoperit-o impreuna.
Nu stiu daca in cele 21 de teme pe care am incercat sa le acoperim am putut sa cuprindem si sa sintetizam toata Romania comunista. Stiu ca A FOST ODATA ROMANIA MEA, Romania mea comunista. Si mai stiu ca noi, cei care am trait atunci cat de putin, n-avem dreptul sa o uitam si sa o negam.
4 comentarii:
foarte adevarate ultimile vorbe...
eu aveam 6 ani in 89 si, desi putin m-a afectat regimul ala, tot cred ca nu am voie sa uit.
sa iertam, sa nu purtam ranchiuna, da, cred ca trebuie sa invatam asta, insa niciodata sa uitam
cand va fi emisiunea?
suna interesant, am sa ma uit si eu
Zuzu
diseara, la 19, in cadrul Observatorului
Muzeul Naţional de Istorie a României organizează în perioada 16 decembrie 2009 – 28 februarie 2010 expoziţia „România. Decembrie 1989“. Vernisajul va avea loc la data de 16 decembrie 2009, ora 13.30, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei nr. 12.
Expoziţia „România. Decembrie 1989“ este structurată tematic, în două importante capitole.
Organizatorii proiectului şi-au propus ca primul capitol să ilustreze viaţa românilor în ultimii ani de existenţă ai regimului Ceauşescu, anii ’80, caracterizându-se ca o perioadă de privaţiuni economice şi sociale la care a fost supusă populaţia. Acestor constrângeri li s-au adăugat politica represivă bine instrumentată de organismele partidului-stat faţă de orice manifestare anticomunistă, distrugerea patrimoniului monumental şi sistemizarea urbană şi rurală agresivă şi nu în cele din urmă cultul personalităţii propagat de Nicolae Ceauşescu – particularitate specifică regimului comunist din România. Astfel, secţiunea dedicată anilor ‘80 cuprinde diverse mărturii fotografice şi documentare, obiecte muzeistice integrate într-un context scenografic sugestiv, scopul fiind acela al ilustrării coordonatelor opresive din România acelor ani.
Al doilea capitol al expoziţiei este dedicat Revoluţiei din decembrie 1989 care a culminat cu ceea ce părea imposibil dar care a devenit posibil – căderea dictatorului. Semnificativele documente, fotografii, arme şi obiecte personale ale martirilor căzuţi la Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, în alte oraşe ale ţării în decembrie 1989, ilustrează Revoluţia care a pus capăt dictaturii comuniste în România. Tuturor acestor mărturii li se adaugă fotografii care evidenţiază evoluţiile politice democratice de la sfârşitul anilor ’80 din Polonia, Ungaria şi Cehia.
La organizarea acestei expoziţii au colaborat prestigioase instituţii: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, Muzeul Banatului, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Muzeul Naţional Filatelic, Agenţia Naţională de Presă, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Serviciul Român de Informaţii, Centrul Cultural Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez, toate acestea contribuind la proiectul expoziţional prin prezentarea unor importante mărturii muzeistice şi documentare.
Site-ul www.comunismulinromania.ro este un proiect derulat de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Aici veti gasi o bogata arhiva fotografica din patrimoniul MNIR referitoare la perioada comunista, documente inedite, studii de specialitate ale muzeografilor implicati in proiect dar si o colectie de articole din presa care trateaza acest subiect.
Trimiteți un comentariu