Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 noiembrie 2008

DE CE VOTEZ

Avem o tara. Sa ne-nfloreasca. Avem o constitutie. Proasta, ar spune unii; foarte buna, adaptata la necesitatile actuale ale Romaniei, sustin specialistii; romaneasca mi-as spune eu. Avem un stat, bazat pe aceasta constitutie. De drept?!
O republica semiparlamentara, adica o camila cu cap detasabil de strut sau un strut cu corp inlocuibil de camila. Expertii spun ca ar fi cea mai buna solutie pentru tendintele personale ale oamenilor politici actuali; ca, daca am fi republica parlamentara, ne-am putea trezi cu un guvern dictatorial, iar, daca am merge spre republica prezidentiala, ne-am trezi cu un presedinte ce s-ar dori sef suprem absolut. Ipoteze, bine-nteles, sustinute de orgoliul sangelui care ne curge prin vine.
Pe scurt, suntem o republica mutant!

De ce as vota pentru o astfel de republica? Pai tocmai d-aia. Ca presedintele sa nu poata spune ca "oamenii nu cred in sistemul prlamentar, avem nevoie de un presedinte mai autoritar" - daca numarul votantilor ar fi prea mic, iar parlamentarii sa nu se laude " am obtinut increderea majoritatii, in noi are incredere poporul, rolul sefului statului trebuie diminuat" - daca numarul votantilor e prea mare.

Da, tot o romaneasca, dar asta sunt si eu pana la urma. In plus, chiar cred ca exista oameni in tara asta care s-ar vedea sefi absoluti.

Ce o sa votez? Pai simplu. Idei, ca la mine-n colegiu oamenii nu m-au impresionat deloc. Am luat planurile de guvernare, cat am gasit din ele, le analizez, ma gandesc la ce au facut unii si altii cat au guvernat si cat n-au guvernat si o sa decid. Nu cred nici in votul alb si nici in semnalele pe care el le-ar transmite Occidentului.

Deci, votez! :)

Niciun comentariu: