Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 noiembrie 2008

DESCOPERIRI

Ieri mi-am imbogatit, din nou, cultura generala cu informatii pretioase si de nelapadat. Sper sa le uit repede, sa pot sa mi exersez memoria si saptamana viitoare, cand le voi auzi la fel. Ca sa fiu jurnalistic-corecta, nu pot preciza exact sursele, dar sunt mai mult de trei, sunt si audio, si video, si scrise, si sunt independente.

1. Mai intai, am aflat ca iarna, in Romania, ninge.Cu fulgi. Iar cand iarna, in Romania, ninge cu fulgi inseamna ca iarna a pus stapanire pe Romania.

2. Apoi, pentru ca iarna ninge cu fulgi, pe soselele din Romania se circula in conditii de iarna. Iar, pentru ca iarna, in Romania, se circula in conditii de iarna, inseamna ca haosul a pus stapanire pe trafic iar soferii trebuie sa aiba nervii de fier, tari, de otel, pentru a ajunge la destinatie, iarna, cand ninge cu fulgi si se circula in conditii de iarna.

2 bis
Daca ninge iarna in Romania, drumarii trebuie sa munceasca de dimineata pana seara, sa deszapezeasca soselele. Daca au ghinion si mai bate si vant..., pardon, viscolul, atunci, clar, duc munca de Sisif.

3. In Romania, iarna, cand ninge cu fulgi si se circula in conditii de iarna, e frig. Si polul frigului e la Miercurea Ciuc. Iar, pentru ca iarna ninge cu fulgi, se circula in conditi de iarna si mai ales pentru ca polul frigului e la Miercurea Ciuc, oamenii de acolo ( bine ca-s unguri, nu?) sunt nevoiti sa faca fata unor temperaturi minime record.

4. Cand e iarna si ninge cu fulgi, uneori se mai rup si cabluri de telefonie. Si ca se intampla o asa tragedie, localnicii sau locuitorii sunt nevoiti sa foloseasca retelele mobile, pana la remedierea urgenta a situatiei.

5. Si cum m-am plictisit deja de atatea informatii pe care probabil mintea mea nu va reusi sa le retina in intregime, asa ca astept urmatoarea ninsoare, va mai trec in revista doar cateva:

a. La cabanele din munte se ajunge, din cauza - sau datorita, dupa caz- conditiilor nefavorabile, cu masini de teren, dar ca oamenii blocati acolo nu vor ajutor, desi salvatori disponibili s-ar gasi.

b. Militia recomanda tuturor conductaorilor auto sa adapteze viteza la conditiile de mers, si sa nu plece la drum fara cauciucuri de iarna, lanturi si lopetica. (Am mai aflat, nu mai stiu de pe unde, ca trebuie sa folosesc luminile de intalnire, ca, daca nu, iau amenda. Asta stiam eu ca e si vara, dar se pare ca gresesc. :P)

6. Si in final, si o veste buna: dupa atatea probleme neasteptate pe care le-a adus iarna in Romania, doar pentru ca ninge, unii fura mai destepti ca noi toti. Stiau toate astea de dinainte. Iubitorii sporturilor de iarna care au luat deja cu asalt partiile din Romania, in special pe cele de pe Valea Prahovei, sunt fericiti ca iarna, in Romania, ninge.

Facand o recapitulare scurta, retinem:

In Romania, iarna ninge cu fulgi. Din aceasta cauza, pe sosele, se cirula in conditii de iarna, iar afara e frig. Drumarii deszapezesc soselele, cand nu e viscol; cand e, lucreaza in van. Pe munte nu se poate urca si sunt turisti blocati. Ar dori unii sa-i salveze, dar ei nu se lasa salvati. Militia vegheaza sa ninga regulamentar si exista si oameni fericiti.

Nu, n-am innebunit, doar ca, pentru prima data in viata mea, am visat urat, am dormit repede si m-am trezit devreme. Nu atat de urat cat sa ma sperii, dar suficient sa-mi amintesc de lucrurile care m-au marcat in ultimele ore.

Pai sunt atat de marcata ca zapada a pus stapanire pe Romania, ca ma intreb daca nu cumva au mutat astia Bucurestii in alta tara; cu tot cu mine, doar sa-mi faca in ciuda ca in alte parti ninge, iarna, cu fulgi si la mine in cartier tot o amarata de ploaie a dat.

8 comentarii:

Anonim spunea...

La mine in urbe nu ninge cu fulgi, ninge fara fulgi si este soare. Astept sa apara curcubeul.

Anonim spunea...

modul logic in care ai pus informatiile cap la cap este de senzatie! Cum n-am atata logica, te invidiez!
:)
eu am sesisat, insa, ca intotdeauna atunci cand ninge si se blocheaza drumurile, mai ales cele de munte, sunt "drumarii" de vina si nu aia de pleaca la drum de munte ca in mijlocul verii...

OANA DESPA spunea...

teo, ai dreptate, informatia asta am omis-o. nu pot tine minte nici eu tot. :)

Dan Gheorghe spunea...

Ar trebui ca iarna sa vina in Romania numai cu bilet de voie. De la autoritatile locale...

OANA DESPA spunea...

Poate toate anotimpurile ar trebui sa vina asa. Atunci, toate stirile ar suna asa: azi, primarul i-a dat voie iernii sa ninga cu fulgi. :)

greenfield spunea...

Si la noi tot ploaie cu vant a fost, desi iarna a pus stapanire pe Romania si chiar a nins cu fulgi, in timp ce drumarii au fost din nou luati prin surprindere si nu era nici unul mobilizat...nu am aflat daca era si platit sa nu fie...:D

OANA DESPA spunea...

mai avem toti o sansa la urmatoarea ninsoare. :)

iuliana spunea...

esti unica! tu chiar ai nervii tari sa rezisti sa citesti asa informatii utile si adevarate din cate inteleg. In plus ne faci un rezumat ca sa inteleaga toata lumea. O istoriora scrisa cu simtul umorului imi inveseleste ziua - Multumesc.